Matkollen.se

Pepparkakor – Sveriges populäraste kaka?

Pepparkakan har en lång historia och har ätits under flera hundra år i de nordiska länderna. I Sverige har pepparkakan blivit en tradition att äta kring jul och antalet pepparkakor som säljs varje år ökar. Namnet pepparkaka vet ingen var det kommer ifrån, men en teori var att de ursprungligen innehöll peppar. En annan teori var att alla exotiska kryddor som pepparkakan består av kallades hade peppar som ett samlingsord.

Pepparkakans ingredienser kokas upp och blandas med vetemjöl som bildar en deg som sedan ska stå svalt innan den skärs i olika former. De viktigaste kryddorna i pepparkakor är ingefära, kanel och kryddnejlika. Pepparkakor görs oftast hård, tunna och spröda, men det finns även andra varianter. Det som gör pepparkakor så unika är alla de olika formerna man kan göra dem i. Vi äter nästan enbart pepparkakor runt jul, vilket gör att formerna för det mesta brukar vara julmotiv som stjärnor, grisar, julbockar och julgranar, men de vanligaste sorterna brukar vara hjärtan och runda pepparkakor.

Under juletid brukar det vara en rolig aktivitet att baka pepparkakshus tillsammans med familjen. Här gäller det att degen är lite tjockare än till vanliga pepparkakor så du inte riskerar att husväggarna går sönder. Pepparkakshus brukar ofta pyntas med kristyr, godis och andra färgglada juliga dekorationer.

Historian bakom pepparkakan

Pepparkakans historia är lite osäker eftersom det inte finns några starka källor om var den kom ifrån. Enligt forskning tros pepparkakan ha kommit från Mesopotamien redan 1700 år före Kristus. Pepparkakan kom troligtvis till Sverige från Tyskland under 1300-talet. Gamla recept har hittats på Vadstena Kloster daterade till 1400-talet, samt inköpslistor till vad som mycket möjligt kan vara pepparkakor har hittats från 1335 då det serverades under ett kungligt bröllop.

Pepparkakan idag

Pepparkakorna ser ungefär ut som de alltid har gjort och inget har ändrats från grundprinciperna. En ändring som skett sedan medeltiden är att de nu sötas med socker istället för med honung som på den tiden var en mycket billigare ingrediens. Idag så finns det ett stort utbud av olika pepparkaksprodukter som exempelvis profilerade pepparkakor och pepparkakor med eget tryck.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln