Matkollen.se

Att tänka på vid köp av växthus

Att bestämma sig för att vilja införskaffa sig ett växthus är lätt, men krävs lite planering innan det är dags för inköpet. I och med att växthus finns i flera former och storlekar behöver man tänka igenom ett par frågor.

– Vad är växthuset till att användas för?

Att välja växthus kan som sagt vara svårt så tänk igenom vad syftet är med inköpet innan. Vad ska du odla? Ska du kunna tillbringa tid där inne? Bjuda på middagar? Om både människor och växter ska kunna få plats bör ditt växthus vara minst 3,5 meter i längd och bredd.

– Hur hög är din budget?

Det finns växthus i alla prisklasser så anpassa dig efter din plånbok.

– Är planen ett stort växthus?

Hör av dig till din kommun innan du sätter igång att planera. Det kan nämligen finnas krav på bygglov beroende på storlek.

– Vart ska det placeras? 

Växthus finns i flera olika utformanden som till exempel fristående eller som står mot en husvägg. En annan bra sak att tänka på att det är väldigt viktigt att tillräckligt med ljus når in till växthuset. Det bästa är morgonsol, en lättare skugga på dagen och sedan kvällssol.

– Ska det inredas?

Gå tillbaka till fråga ett och fundera på hur du tänkt använda växthuset. Ska det in sittmöbler, ett mindre utekök eller någon bänk? Eller är växthuset endast för odling? Hur mycket har du tänkt odla? Se över dina behov och önskningar.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln