Matkollen.se

Var kommer chili ifrån?

Många av oss tror att vi vet allt som finns att veta när det kommer till chili. ”Små rödfärgade paprika som är kryddiga”. I grund och botten kan detta vara sant, men chili är mycket mer än bara kryddig rödfärgad paprika. Jag vill gå mycket djupare för att hjälpa dig att inse exakt vad chili står för och varifrån den kommer.

Exakt hur ska vi stava det? Chili eller chili. Lösningen kommer att överraska dig. Ordet kan stavas åt båda hållen. Vanligtvis beror det på vilken plats eller land du kommer ifrån. Individer i Storbritannien och Indien använder ”Chill”, medan folk i USA föredrar att använda ”Chili” i sina skiljetecken. Av den anledningen måste du välja vilket stavningssätt du vill använda i ditt skrivande. Personligen är jag benägen att skriva ”Chili”-varianten.

Eftersom många av oss kan acceptera stavningen nu. Varför undersöker vi inte var chili kommer ifrån? Detta är återigen en extra fråga som överstiger bara en enda lösning. Vissa individer antar att chili startade i Mexiko och går så långt tillbaka som 7000 f.Kr. Även om det finns en annan förklaring till var chilipepparen kommer från. Omvänt, en del teoretiserar att chili i sanning inte kunde ha kommit från Mexiko eftersom chilipeppar helt enkelt inte kan fås i Mexiko idag (med undantag för resenärers webbplatser).

Enligt min åsikt känns det som om Carolina reaper chilipeppar fick sin start i antingen Peru eller Bolivia. Så om du råkar vara extra fascinerad ska jag hjälpa dig att undersöka rötterna och ursprunget på egen hand för det är roligare! Med det sagt kan ett utmärkt ställe att börja vara genom att söka efter chili på Google. Sanningen att säga där kommer du att upptäcka ytterligare information som kan koppla dig till ytterligare webbplatser samt områden där du kan ta reda på mer och läsa olika konton.

Okej med tanke på att vi har lite mer kunskap, varför diskuterar vi inte storlek. Nej inte den storleken! chilipeppar varierar från liten till blygsam. Nog med skämt. I ett nötskal, chilipeppar är vanligtvis små och ju mindre de är desto mer heta och kryddiga blir de.

Färger som inkluderar grönt, gult och lila är vanligtvis betydligt mildare jämfört med röda och bruna versioner. Dessutom skulle jag vilja vara säker på att jag diskuterar den mest kryddiga pepparn på jorden. ”Ghost Pepper” (Bhut Jolokia) är faktiskt inte den mest kryddiga. Den faktiska överväldigande monster chilipeppar är erkänd som ”Carolina Reaper”. Håll utkik efter just dessa oförlåtande chili.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln