Matkollen.se

Billigare mat är lättare att få tag på än du tror! Med lite kreativitet och målmedvetenhet är det inte svårt att även laga en utsökt maträtt. Av det du har enkelt tillgängligt i kylskåpet och skafferiet. Gör en inventering av vad du har till hands och använd informationen som inspiration.


Tänk utanför boxen, skaffa en kokbok med sparsamma recept eller sök på nätet efter idéer och se vilka intressanta recept du kan hitta på. Med bara några få basingredienser kan ofta räcka långt för att skapa något billigt och gott. Samtidigt som du undviker att slösa bort mat som har stått och väntat.


Var kreativ med de ingredienser och smaker du redan har. Det kan förvåna dig hur billiga måltider kan vara om du håller dig organiserad och sparsam.


Ost- och tomatsmörgås

Ingredienser:

  • 2 skivor bröd
  • 2 skivor ost
  • 2 skivor tomat
  • Smör

Gör så här:

  1. Bred smör på båda sidorna av brödskivorna.
  2. Lägg en skiva ost och en skiva tomat på ena brödskivan.
  3. Lägg den andra brödskivan ovanpå, med smörsidan uppåt.
  4. Stek smörgåsen i en stekpanna på medelvärme tills osten smält och brödet fått en gyllenbrun yta.
  5. Ta smörgåsen från stekpannan och skär den i hälften eller i mindre bitar.


Ost- och tomatsmörgås är ett enkelt och billigt alternativ för en snabb och smakrik måltid. Du kan även experimentera med olika typer av ost och bröd för att hitta din favoritkombination. Smaklig måltid!


Pasta med tomatsås och grönsaksrester

Ingredienser:

  • 250g pasta
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Rester av grönsaker (t.ex. paprika, zucchini, morot)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • Salt och svartpeppar
  • Parmesanost (valfritt)


Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Hacka löken och vitlöken, och stek i en stor stekpanna med olivolja tills de är mjuka och genomskinliga.
  3. Tillsätt grönsaksresterna och stek i ca 5-7 minuter tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  4. Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och svartpeppar. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen till medel-låg och låt sjuda i ca 10-15 minuter.
  5. Tillsätt den kokta pastan i stekpannan med tomatsåsen och blanda ordentligt så att pastan är täckt av såsen.
  6. Servera genast med riven parmesanost (om så önskas).


Det här receptet är perfekt för att använda upp rester av grönsaker du har liggande i kylen. Det är enkelt, prisvärt och smakar fantastiskt! Lycka till och smaklig måltid!