Matkollen.se

De mest ovanliga frukterna du inte visste fanns

Frukt finns nästan överallt i världen och det finns även frukt på nätet i form av slots med frukttema för alla fruktälskare, men även om du tror att du har hört allt när det kommer till frukt finns det en hel outforskad värld där ute när det kommer till frukt. Utforska en värld av spännande och ovanliga frukter som du nog aldrig har haft i din fruktsallad. Från frukter med hårigt skal till frukter med med skal som liknar ormsskinn, det finns en hel del att upptäcka när det kommer till exotiska smaker och former.

Rambutan – En exotisk frukt med hårigt skal

Rambutan är en exotisk frukt som härstammar från Sydostasien och är känd för sitt karakteristiska håriga skal. Frukten är vanligt förekommande i länder som Thailand, Malaysia och Indonesien, där den anses vara en delikatess. När man skalar bort det håriga skalet avslöjas en saftig och söt fruktkött som påminner om en liten lykta. Rambutan är rik på vitamin C och antioxidanter, vilket gör den både god och hälsosam. Frukten kan ätas färsk som den är eller användas i olika maträtter och desserter som i en fruktsallad för att ge en exotisk touch. Med sin unika smak och textur är rambutan en uppskattad frukt som lockar både nyfikna matälskare och finsmakare världen över. Rambutan kan vara svår att hitta i matbutiken i Sverige. Du kan dock beställa frukt på nätet om du är intresserad av att testa rambutan.

Pitahaya – Även känd som drakfrukt

Pitahaya, även känd som drakfrukt, är en färgglad frukt med en mild och söt smak. Den kommer i olika färger, inklusive rosa och gul, och är full av näringsämnen som antioxidanter och vitaminer. Pitahaya är också en bra källa till kostfiber, vilket är bra för matsmältningen och kan hjälpa till att hålla magen frisk. Dessutom innehåller den lite kalorier, vilket gör den till ett hälsosamt alternativ för dem som vill njuta av något sött utan att överdriva det med socker. Pitahaya kan ätas färsk som den är, eller användas i smoothies, fruktsallad eller som en dekorativ topping på desserter. Det är en spännande och vacker frukt som inte bara smakar gott utan också ger en mängd hälsofördelar.

Durian – En kontroversiell frukt med stark lukt

Durian är en frukt som verkligen delar åsikter – vissa älskar dess krämiga och söta fruktkött medan andra avskyr dess intensiva och omisskännliga lukt som påminner om ruttna lök. Trots dess kontroversiella doft är durian en populär frukt i många asiatiska länder, där den används i allt från desserter coh godis till maträtter. Många beskriver smaken som en blandning av söt och krämig, med en unik och fyllig karaktär. För de som vågar ge durian en chans kan det vara värt att beställa ett smakprov av denna frukt på nätet om man inte har möjlighet att resa till Asien förstås.

Jackfrukt – En stor frukt med köttliknande konsistens

Jackfrukt är en stor frukt som kan väga upp till 30 kilo och har en köttliknande konsistens som gör den till ett populärt vegetariskt alternativ. Den används ofta i matlagning som ett substitut för kött. Jackfrukt är rik på näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör den till ett hälsosamt val för vegetarianer och veganer. Dess neutrala smak gör att den lätt kan ta upp smaker från kryddor och såser, vilket gör den mångsidig i köket. Jackfrukt kan tillagas på olika sätt, som att grillas, stekas eller användas i grytor och curries. Det är en spännande och smakrik frukt som har blivit allt mer populär i vegetarisk matlagning.

Buddha’s hand – En citrusfrukt

Buddha’s hand är en citrusfrukt som ser ut som en hand med långa fingrar. Den har en mild och söt smak och används ofta som dekoration eller smaksättning i matlagning och bakning. Frukten har fått sitt namn från Buddha som var den andliga ledaren och grundaren av buddhismen på 500-talet f.kr.

Salak – En frukt med skal som liknar ormsskinn

Salak är en frukt med ett skal som liknar ormsskinn och en söt och krispig smak. Den är rik på fibrer och vitaminer och är en populär frukt i många asiatiska länder.

Utforska dessa ovanliga frukter och låt dig inspireras av deras unika smaker och former. Vem vet, kanske hittar du en ny favoritfrukt att lägga till i din kost!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln